Snakk med lokalbanken

Mange opplever at privatøkonomien blir påvirket av koronaviruset. Selvstendige næringsdrivende ser at inntektene stuper, og ansatte kan bli permitterte eller miste jobben. Uansett hva din bekymring er: Ikke nøl med å kontakte din lokalbank om du ser at økonomien din blir utfordrende. Banken er her for å hjelpe deg.

For de fleste er boliglånet den største, faste utgiften. Er du permittert kan det være et alternativ å søke om avdragsfrihet på lånet for en periode. Det vil si at du kun betaler månedlige rentekostnader, og ikke betaler ned på lånet. Nedbetalingstiden blir altså lenger, men det vil lette det økonomiske trykket gjennom denne vanskelige perioden.

Dette kan du enkelt søke om på nett: Send en melding i nettbanken eller mobilbanken hvor du oppgir hvor lang tid du ønsker avdragsfrihet (1-6 måneder), og en kort begrunnelse.

Stopp i sparing, forlenget betalingstid og midlertidig lån er også tiltak banken kan bidra med om du er rammet av krisen og har midlertidige økonomiske problemer. Det er ikke en automatikk i at alle kunder får lån og avdragsfrihet, men snakk med banken – så finner dere sammen en løsning på din situasjon.

Har du inntektsforsikring kan du ha krav på utbetaling om du blir arbeidsledig eller permittert. Husk å melde fra til forsikringsselskapet ditt. Har du inntektsforsikring i Eika, kan du melde fra her.


Følg med på myndighetenes tiltak

Partiene på Stortinget har blitt enige om en krisepakke med flere tiltak som skal hjelpe bedrifter, næringsdrivende og ansatte. Her er de viktigste tiltakene for din privatøkonomi:

  • Full lønn i 20 dager hvis du blir permittert, oppad begrenset til 600 000 kroner.
  • Etter 20 dager har du krav på dagpenger. Satsen er på 80 prosent av inntekt opp til 300 000 kroner, deretter 62,4 prosent av inntektene opp til 600 000 kroner.
  • Selvstendig næringsdrivende vil etter 17 dager få kompensert opp mot 80 prosent av den gjennomsnittlige inntekten de har hatt de siste tre årene, oppad begrenset til 600 000 kroner.
  • Selvstendig næringsdrivende får også rett på sykepenger fra dag tre og omsorgspenger fra dag fire.
  • Lærlinger som mister lærlingplassen sin sikres en ytelse på nivå med lærlinglønnen.
  • Er du hjemme med barn? Da får du en dobling av perioden med omsorgspenger, fra 10 til 20 dager for hver forelder.

Gå gjennom økonomien din

Dette kan være en fin tid for å skaffe seg oversikt over hvor pengene blir av:

  • Gå gjennom transaksjonene i nettbanken eller mobilbanken og finn ut hvilke faste utgifter du må betale (slik som husleie, lån, strøm og kommunale avgifter).
  • Deretter finner du dine variable utgifter (slik som mat, klær, sko og fritidsaktiviteter)

En slik gjennomgang gir deg en oversikt over hvilke kostnader som er strengt nødvendige og hvilke du kan kutte. Dermed kan du sette opp et budsjett for tiden framover.


Ikke dropp spareavtalene dine

Aksjemarkedet har vært svært turbulent de siste ukene, og at det gjør mange usikre på den langsiktige sparingen sin.

Ikke selg deg ut nå. Vårt råd er å holde seg til den langsiktige planen. Ikke selg deg ut eller dropp spareavtalen nå om du ikke har behov for pengene. Det er viktig å holde seg til planen og tenke langsiktig.

Det er ekstremt vanskelig å time når det er «best» å selge seg ut eller kjøpe. Noen synes det er ubehagelig å se at sparebeløpet reduseres og det kan derfor være et godt tips å ikke sjekke fondene daglig.


Flere tips og råd

  • Det er lov å bruke sparepenger. Dette er situasjon hvor du skal være glad for at du har klart å spare opp en økonomisk buffer.
  • Ikke hamstre. Dagligvarebutikker og apotek kommer til å være noe av det siste som stenges ned, slik at vi vil mest sannsynlig ha god tilgang til matbutikker fremover
  • Kutt litt i forbruket. Vurder om du trenger take away og treningsmedlemskap akkurat nå.
  • Selv-karantene på innkjøp? Ingen nye klær eller sko før krisen er over, så kan du dagdrømme om den første shoppingturen etter Korona.
  • Be om betalingsutsettelse fra Lånekassen. Om du er arbeidsledig i mer enn tre måneder kan du dessuten søke om rentefritak.
  • Be om betalingsutsettelser eller å få delt opp regningene dine. For eksempel strømregninger eller kommunale avgifter.