Hvis du har plastbåt kan du enkelt ta vårpussen av båten din selv. Trebåter derimot, krever litt ekstra, så hvis du er usikker på hvordan du skal behandle trebåten din bør du sjekke med en spesialist før du går i gang.

 1. Vask båten 
  Når du tar opp båten på høsten bør du spyle den ren, slik at du enkelt kan vaske den med hageslange og såpe når våren kommer. Deretter er det viktig å la båten din tørke helt før du går videre med neste steg i vårpussen.
 2. Rubbing
  Her er det viktig å bruke en maskin med ikke altfor høy hastighet på poleringspaden, da dette kan føre til varmgang og skade overflaten. Bruk derfor mild rubbing på følgende steder: 

- Skrog og overbygg
- Matte og ulnede steder og ved fendergnag
- Fenderlister og sotede områder
- Rundt alt påmontert metall rundt båten. Triks å bruke tannbørste.
- Sotete områder

 1. Poler
  Når du er ferdig med rubbingen er det på tide å polere. Poler til båten er blank og fin. Smør deretter inn pakninger med silikon.
 2. Voks
  For aller best resultat anbefales det at man legger på voks til slutt, når båten er tørr. Voksen kan du legge på med en klut.
 3. Bunnstoff
  Til slutt utvendig: legg på bunnstoff. Viktig at underlaget er helt tørt før du bruker en rulle til å legge på bunnstoff på båten. Det finnes flere typer bunnstoff å velge i, men de fleste bruker selvpolerende bunnstoff. Ett strøk holder som regel.
 4. Innredning
  Poler alt treverk med polering tilpasset tretypen Plast som er blitt skitten blir pen igjen med plastrens. Legg på finish etterpå for et langvarig resultat Alt stoff på stoler, puter, trekk o.l bør impregneers. Rett impregnering får du kjøpt hos møbelbutikk.
 5. Kalesje
  Demonter kalesjer og håndvask i med mild såpe, gjerne grønnsåpe med myk børste. Ikke bruk Zalo. Heng den deretter opp til tørk før du impregnerer. Rull pent sammen for å unngå brettekanter.
Har du riktig forsikring på båten din? Sjekk hvilken forsikring som passer best for deg og din båt

Nå begynner båten din å bli klargjort for en ny sesong på sjøen/vannet. Men det er ikke bare vårpussen som må gjøres. En sjekk eller service av motor, smørolje, brennstoff, kjølesystem, elektrisk system og styring anbefales også før båten sjøsettes. Lading av batteri og sjekk av olje på motoren kan du fint sjekke selv. Det anbefales likevel å sende båtmotoren til service hos fagfolk for en full gjennomgang før sjøsetting.

God tur! Tenk sikkerhet og følg sjøvettreglene.