Hopp til innholdet Logg inn
En mann og en gutt kikker ut av vinduene på en bil om vinteren
Snart kommer vinter'n. Har du husket å klargjøre bilen din for kaldere og mer våte forhold? 

Slik gjør du bilen din klar for vinteren

Før den kalde fine tida tar helt over, bør du gjøre bilen din klar for kaldere dager og glattere føre. Her får du 7 enkle tips for en tryggere og mer problemfri kjøretur i kulda.

Når høstsola blir lav, dagene blir kortere og frosten begynner å glitre på bakken, vet du hva som er rett rundt hjørnet: vinteren.

Med isete veier, snø og synkende temperaturer, er det viktig at du sørger for at bilen din er forberedt og klar til å takle utfordringene som følger med vintersesongen.

Her har du 7 enkle tips for en tryggere og mer problemfri kjøretur i kulda.

Bytt til vinterdekk i tide

Det sier kanskje selv, men å bytte til vinterdekk er utrolig viktig. Ikke bare er det ulovlig å bruke sommerdekk om vinteren, men det er farlig også siden de ikke har godt nok veigrep på is og snø.

  • I mesteparten av landet er sesongen for vinterdekk med pigger fra og med 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag.
  • I Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravet om piggdekk fra og med 16. oktober og til og med 30. april.

Sjekk mønsterdybden

Vinterdekkene skal ha minst 3 mm mønsterdybde, men NAF for eksempel anbefaler minimum 4 mm på biler under 3 500 kilo.

Bruker du bilen lite, kan dekkene kanskje se fine ut, men ha gammel og hard gummi. Så ikke la deg lure av hvordan de ser ut. Gamle dekk har dårligere kjøreegenskaper.

Når du endelig er parat for å bytte dekkene, har vi denne hendige guiden til å bytte til vinterdekk klar til deg.

Sjekk batteriet

Når kulda setter inn bruker du mer strøm på å starte bilen og holde den varm gjennom setevarmere, kupévarmere og varmetrådene i vinduene.

Er batteriet ditt allerede i dårlig stand når kulda kommer, er det kort vei til at du må bytte det ut. Gjør heller det før enn senere.

Sjekk at batteriet er ladet opp, at alle cellene fungerer og etterfyll med batterivann hvis vannstanden i cellene er for lav.

Husk at elbiler også har et eget batteri for alle ekstrafunksjonene i tillegg til bilbatteriet. Da hjelper det lite om «kjørebatteriet» er fulladet hvis ekstrabatteriet er tomt.

Sjekk at alle lysene fungerer

Når du skal ut på veien i vintermørket, er det viktig at alle lysene funker som de skal.

Test blinklysene, tåkelyset, nødblinken, fjern- og nærlyset ved å sette de på og gå ut av bilen for å sjekke dem fysisk. Bremselys og ryggelys må du kanskje få hjelp til, men er du alene kan du prøve å rygge inntil et stort vindu som reflekterer lysene.

I nyere biler skal du også få et varsel i dashboardet som sier ifra om en av pærene har gått. 

Se samtidig etter eventuelle riper, fukt eller slitasje på lyktene. Kanskje noen av dem bør erstattes?

Sjekk spylervæsken, vindusviskerne og frontruta

Hvis du bruker en spylervæske som er beregnet for sommeren, bør du bytte til en som er laget for vinteren. Vinterspylervæsken fungerer bedre i kaldt vær og fryser ikke så lett.

Gummien på vindusviskerne er en bruksvare som slites og blir dårlig over tid. begynner det å skrape når du bruker dem, eller de ikke hjelper i det hele tatt, bør du bytte dem.

Når du først holder på med vindusviskerne: ikke glem frontruten. Frontruten er kjempeviktig for trafikksikkerhet og at du ser hva som skjer på veien. Se etter sprekker ved å vaske innsiden av den.

Finner du noen sprekker, bør du få fagfolk til å ta en titt. Ofte kan ruten fikses i stedet for å byttes ut.

Har du delkasko, kasko eller Bil Pluss-forsikring hos oss, får du dekket reparasjon opp til 750 kroner uten å betale noe ekstra. Men venter du for lenge, og skaden blir verre, må ruten erstattes. Da koster det deg 2 500 kroner.

Fikser du bilruten tidlig, sparer du med andre ord både penger og miljøet.

Sjekk oljen

Kjører du fossilbil, må du ikke glemme å sjekke oljen. Når det blir kaldt, kan oljen bli tykk og ikke gjøre jobben sin like godt. Så vurder om du bør bytte til en tynnere olje laget for kaldt vær. Da sørger du for at motoren ikke får det tøft i vinterkulda.

God olje hjelper også motoren å jobbe mer effektivt, noe som betyr at du bruker mindre drivstoff. Det er jo bra for både lommeboka og miljøet.

Det tar ikke lang tid å sjekke oljen, men det kan spare deg for mye hodebry senere.

Smør gummilistene og låsene

Både elbiler og fossilbiler har mange dører, låser og luker som kan fryse igjen når gradestokken sniker seg under nullpunktet.

Har du dårlig tid om morgenen, er ikke akkurat en dør som har fryst fast det første du ønsker deg.

Hvis du smører gummilistene rundt døren og ladeluken på elbilen med silikonspray eller silikonstift, forebygger du mye.

Låsen bruker du litt låsolje på. Det er fort gjort å glemme låsen, siden den fysiske bilnøkkelen ikke brukes like mye lenger. Men elektronikken kan svikte deg – og har du smurt låsen blir du i alle fall ikke låst ute fra bilen.

Sjekk bremsene og håndbrekket

På glatte veier, er det ekstra viktig at bremsene fungerer som de skal.

Siden elbiler bremser når de regenerer strøm er det mange elbilister som ikke bruker bremsepedalen sin like mye som de som kjører en fossilbil. Det kan føre til at bremseskivene dekkes med rust og skitt som i verste fall gjør at bilen ikke bremser skikkelig når du trenger det.

Derfor bør du både rense bremseskivene grundig og ta en ordentlig bremsetest i løpet av høsten. Kjør til et lite trafikkert område og brems kraftig noen ganger for å slipe av det som trengs på skivene.

Du bør også ta noen kraftige bremsinger i løpet av vinteren for å holde bremseskivene rene.

Håndbrekket har lett for å henge seg opp i kulda. Derfor bør du passe på å teste det ofte gjennom vinteren. Men ikke la det stå på over en lengre periode.

Ha vinterutstyret i orden

På vinteren er det en del ekstrautstyr du trenger å ha i bilen din. Noe av utstyret trenger du hver dag, som isskrapen og snøkosten. Andre ting bør være der i tilfelle noe skjer, som hurtigkjetting og slepetau.

Dette bør du alltid ha i bilen om vinteren:

  • God isskrape: For å fjerne is fra vinduene så du ser veien godt.
  • Snøkost: Swoosh og snøen er borte fra bilen, klar for kjøreturen
  • Lommelykt: Kjekk å ha for å se klart hvis du må stoppe eller fikse noe på bilen i mørket.
  • Refleksvest og varseltrekant: Gjør deg synlig i trafikken og varsler andre bilister om en hindring eller farlig situasjon.
  • Låsolje: Hindrer låsene i å fryse, så du slipper å stå ute i kulda.
  • Dekkvask/-rens: Rengjør dekkene fra salt og skitt, gir bedre grep.
  • Startkabler med overspenningsvern: Gir bilen et lite spark i rumpa hvis batteriet gir opp.
  • Slepetau: Hvis bilen streiker, er det godt å ha for å få hjelp til nærmeste verksted.
  • Liten spade (gjerne sammenleggbar): Hjelper deg å grave ut bilen hvis den sitter fast i snøen.
  • Hurtigkjetting eller autosokk: Ekstra grep på glatta, holder deg på veien.
  • Ekstra varme klær, votter/hansker, hodeplagg og fottøy: Holder deg varm hvis du må vente i kulden.
  • Pledd: Gir ekstra varme hvis du må vente i bilen i kaldt vær.

 

Følg tipsene, så går vintersesongen glatt på rett måte.

Ikke glem bilforsikringen

Når du har fulgt disse tipsene, vil bilen din være godt forberedt på vinterens utfordringer. Men uansett vil en solid bilforsikring være den beste vennen din gjennom vintermånedene. Med riktig forsikring er du dekket i tilfelle noe skjer.

Finn den forsikringen som passer for deg og bilen din her og kjør forsiktig.