Som fersk bileier er det mye å ta stilling til. I overkant mye vil noen kanskje si. Du må sette deg inn i lovverk og lære deg nye begreper. Har du alle godkjenningene som kreves? Er bilen trygg? Fortvil ikke. Med denne huskelisten kommer du langt på vei:

 

Sikkerhet
Å ivareta sikkerheten henger sammen med å ha utstyret i orden. Du som eier kan selv sørge for en del av tingene som gjør bilen din trygg.

• Se at lyspærer virker og ikke har skader.

• Vindusviskerne skal virke i alle trinn og pusse rent.

• Sjekk at du har påbudt varseltrekant i bilen.

• Sjekk at alle hjulboltene sitter skikkelig.

• Sørg for at du har en refleksvest i bilen.

Ikke noe av dette krever dyp teknisk innsikt. De andre forholdene som bremser, sikkerhetsbelter og slitasje på dekk kan være greit å overlate til fagfolk. Dette henger også ofte sammen med godkjenningene bilen skal gjennom.

 

Godkjenninger
Å levere inn bilen på service er helt nødvendig innimellom. Det er faktisk lovpålagt også. Her er noen tester og kontroller du må kunne:

• EU-kontroll

Dette er en obligatorisk kontroll som skal utføres hvert annet år. Hensikten er å luke ut kjøretøy som ikke er egnet for veiene, og utføres av alle autoriserte verksteder eller hos NAF. NAF tilbyr dessuten en varslingstjeneste som gir deg en påminnelse på e-post og SMS. Men du klarer å huske det selv også. Er bilen registrert i partallsår, kontrolleres den i partallsår. Er bilen registrert i oddetallsår, skal den kontrolleres i oddetallsår.

• Garantiutløpstest

Denne NAF-testen gir deg som eier solid dokumentasjon på bilens tekniske tilstand i forkant av at garantien løper ut. Det kan fort lønne seg ved en eventuell reklamasjonssak.

• Driftstest

Dette er en test som gir deg en grundig og helhetlig oversikt over bilens tilstand. NAF tilbyr også her god dokumentasjon slik at du får det grunnlaget du trenger for å velge riktig verksted til riktig pris.

NB! Det er verdt å merke seg at NAF også tester spesielt tilpasset salg- og kjøpssituasjonen. Husker du disse tingene kan du spare deg for betydelige utgifter. Samtidig tar du din del av ansvaret for en sikrere og mer miljøvennlig bilpark.

Husk at når du kjøper bil, er du lovpålagt å forsikre den:

Kilde: NAF.no