Målet om å stå igjen som vinneren av en budrunde kan få hvem som helst til å miste hodet. Eiendomsmegler Karianne Amlie fra Aktiv og TV3s Boligjakten vet hva som skal til. Her er hennes beste tips:

 

1) Tenk langsiktig
Faller du pladask for en bolig, er det lurt å likevel prøve å holde hodet kaldt. Spør deg selv om dette er en bolig du kan bo i, i lang tid framover.

- Det er kostbart å flytte, så det er greit å tenke gjennom hvordan livssituasjonen din ser ut om noen år, sier Amlie.

 

2) Sonder markedet
Dessverre finnes det ingen fasit med to streker under når man går inn i en budrunde. Grunnen er at man aldri helt vet hvem man konkurrerer mot og hvor mye penger de eventuelt er villige til å bruke.

- Ring megleren etter siste visning og forhør deg om hvor mange interessenter som står på visningslisten. Forhør deg også om hva tilsvarende objekter nylig har gått for. Da får du et forhold til salgspris kontra takst og prisantydning, sier Amlie.

 

4) Kvitt deg med potensielle budgivere
I pressområder med få boliger, full visning og mange på visningsliste, kan et bud en god del over takst med en gang være en lur strategi.

- Da kan du forhindre at mange potensielle budgivere blir med i budrunden. Legger du inn bud under takst i et hett marked, vil du derimot kunne dra med deg flere inn i budrunden.

 

5) Sett deg på gjerdet
En annen taktikk kan være og vente på gjerdet. Da kan du unngå å være den som presser prisen oppover. Er det ingen andre som legger inn bud, kan du legge inn et bud under takst for å lodde stemningen hos selger.

- Også når budrunden er i gang, kan det lønne seg å avvente situasjonen. Hold kontakten med megler, så du har kontroll på hvor mange som er med. Kom så med et bud når det nærmer seg fristen. En ny budgiver med mye penger som kommer inn i slutten av budrunden, kan ta motet fra de andre budgiverne, forklarer Amlie.