Tenk deg skrekkscenarioet der huset ditt brenner. Alt du eier blir borte i brannen. Neste dag tar du kontakt med forsikringsselskapet ditt og oppdager at du ikke har oppgradert innboforsikringen siden du var ung og singel.

- Dessverre ser vi dette ganske ofte. Du kjøper innboforsikring første gang du flytter i egen leilighet. Etter hvert blir familien større, og med det øker gjerne både levestandard og antall ting i huset. Samtidig glemmer vi å øke forsikringssummen i takt med eiendelene våre, sier Anne Hyttemoen, salgssjef i Eika Forsikring. 

Ta bilder av tingene dine

Dersom skaden har skjedd, hvordan dokumenterer du hva du faktisk hadde? Innboforsikringen dekker nemlig alt løsøre i huset ditt, fra klær, møbler, ting og tang.

Anne Hyttemoen anbefaler alle å ta bilder med mobilen sin og lagre i nettskyen.

- Det er så lett å glemme hva man faktisk har i alle skuffer og skap. Bildene kan både være dokumentasjon, og fungere som huskeliste. Det er utrolig hva vi eier når det kommer til stykket, smiler hun.

Det er lett å glemme syklene, skiutstyret og gassgrillen som står i boden. Og hva koster egentlig dressene i skapet? Når du teller med alt som ikke står synlig framme blir det fort tusenlapper av det.

Spesialpakker for unge

Salgssjefen anbefaler også ungdom som studerer å ha egen innboforsikring, til tross for at de er dekket av foreldrenes.

Dette fordi du som «borteboer» ikke får dekket alt gjennom foreldrene dine. - Blir du utsatt for brann eller vannskade på hybelen din og må flytte ut, dekker ikke foreldrenes innboforsikring et nytt sted å bo. Må du for eksempel flytte på hotell kan det bli dyrt, sier hun.

Eika Forsikring har derfor utviklet et egen ungdomspakke, der innbo er inkludert.

- Det er dessuten bra å etablere gode forsikringsvaner. Vi ser dessverre ofte at unge glemmer å kjøpe innboforsikring når de skaffer seg sitt eget, nettopp fordi de i mange år har vært dekket gjennom foreldrenes ordninger, sier Hyttemoen.