Vi er europamestere i oppussing, men er vi like flinke til å ta gode økonomiske valg når sagflisen virvler rundt oss?

Nedbetalingstid er like viktig som renten
Veldig mange ser kun på renten når de skal låne penger til oppussing, og ender opp med å bake det inn i boliglånet. Det er viktig å huske på at nedbetalingstiden har like mye å si for total kostnaden.

Spesielt gjelder det om du skal i gang med mindre oppussingsprosjekter. For eksempel om du skal låne 100.000 kroner til nytt kjøkken. Da kan du spare mange tusen på å ta opp et smålån og betale det ned på et par år, selv om renten er høyere enn på boliglånet. 

I hovedsak har du tre lånemuligheter når du skal pusse opp og det er størrelsen på oppussingsprosjektet som avgjør hvilken finansieringsløsning som egner seg best:

  1. Kredittkort - når du kan betale ned raskt 
    Kredittkort er aldri en god langsiktig finansieringsløsning, men det kan være gull verdt innimellom. For eksempel om det er nyttårssalg eller tilbud på varer du uansett har planer om å kjøpe. Med et kredittkort har du mulighet til å slå til der og da. Det er også kjekt om det dukker opp uforutsette utgifter, noe det gjerne gjør når du pusser opp. Husk uansett alltid å betale ned så fort du kan, da blir omkostningene mindre.

  2. Forbrukslån til oppussing - når du skal finansiere mindre prosjekter
    Det er selvfølgelig forskjell på hva som oppfattes som "mindre" prosjekter, avhengig av økonomien din. Alt fra maling og tapetsering til nytt gulv eller kjøkken er typiske oppussingsprosjekter det ofte vil kan være en god løsning å finansiere med et forbrukslån. Et oppussingslån med 10 prosent rente som du betaler ned på et par år, er rimeligere enn et boliglån med 2,5 prosent rente som du betaler ned over 30 år.
    Sjekk pris og søk lån til oppussing.

  3. Boliglån - til de største prosjektene 
    Må du fikse råteskader, bytte kledning eller gjøre andre større oppgraderinger på boligen din? Når oppussingsprosjektet koster flere hundre tusen kroner og bidrar til at verdien på huset øker, vil det være fornuftig å bake det inn i boliglånet ditt. Her snakker vi altså om store renoveringsprosjekter som man ofte betrakter som en investering.