Eika Balansert er et internasjonalt kombinasjonsfond som investerer i aksjer og rentepapirer. Fondet investerer i aksjer som er notert på børs eller regulerte markedsplasser i Norge og Norden. Rentepapirene har varierende kredittrisiko og løpetid.
Fondet hadde en avkastning på 0,80 % i april. Det er 0,19 % svakere enn sin referanseindeks som består av 50 % VINX Benchmark Cap NOK NI og 50 % NORM.
Makro
April har vært en måned med store svingninger og ekstrem usikkerhet rundt amerikansk handelspolitikk. Tollen som ble annonsert 2. april, på den såkalte «Liberation Day», var høyere og mer omfattende enn markedet hadde regnet med. Etter dette har de fleste toller blitt satt på pause i 90 dager. Dette er i påvente av forhandlinger om nye handelsavtaler med de fleste viktige handelspartnere utenom Kina. Hvordan disse forhandlingene ender er fremdeles usikkert. Markedet kommer til å være veldig sensitivt til nyheter rundt endringer av amerikansk handelspolitikk fremover. Usikkerheten som både bedrifter og konsumentene kjenner på nå er kanskje den største faren for utviklingen i økonomisk vekst. IMF nedjusterte sin prognose for global økonomisk vekst i 2025 til 2,8 %, ned fra 3,3 % tidligere. For 2026 er veksten anslått til 3 %. Disse nedjusteringene skyldes hovedsakelig økte tollsatser og tiltagende handelskonflikter. Vekstprognosen for USA i 2025 er nedjustert til 1,8 %, en reduksjon på 0,9 prosentpoeng fra tidligere estimater. Inflasjonen i USA kan stige til 3 % i 2025, drevet av høyere tollsatser og vedvarende prispress i tjenestesektoren. De nylige amerikanske toll økningene har ført til økt usikkerhet i global handel, noe som demper investeringer og økonomisk aktivitet. IMF advarer om at vedvarende handelskonflikter kan føre til ytterligere nedgang i global vekst og økt inflasjon.
Oljeprisen har falt om lag 12 USD per fat i april. Dette har vært drevet av økt frykt for svakere økonomisk vekst samt at OPEC+ har sagt at de ønsker å avvikle de frivillige produksjonskuttene raskere enn tidligere signalisert. Dette vil gi økt tilbud i markedet samtidig som etterspørselen er usikker. På den andre siden ønsker Trump-administrasjonen å sanksjonere Irans eksport hardere for å presse landet til en ny atomavtale. For tankmarkedet er dette en svært positiv kombinasjon ettersom det gir økt behov for transport og Irans eksport har vært håndtert av nå sanksjonerte skip.
Det har vært store svingninger i både lange renter og valutakurser i april. Etter at den amerikanske administrasjonen åpnet for dialog og forhandlinger rundt handelspolitikken har både dollaren og 10-års renten kommet tilbake til nivåer før «Liberation Day».
Aksjer
Norge
Til tross for mye negativ medieomtale, endte Schibsted opp 9,66 % i april. For aksjemarkedet er slike artikler kun støy, og i vår bok, veldig lite hold. Artiklene går ut på at eiendomsmeglerne mener at det er vanskelig for kundene å få oversikt over hvor mange «klikk» de har på annonsene sine da Schibsted har ulike metoder for rapportering av tallene. Grunnene til at vi mener dette er støy er at fokuset på antall klikk blir meningsløst da Finn.no har 80 % av markedet og dermed er den åpenbare plattformen for kjøp og salg av boliger/biler. Med sine 36 millioner besøkende per måned har de 150 ganger så mange besøkende som sin nærmeste konkurrent, Hjem.no. God volumvekst i eiendomsvertikalen i første kvartal, og nye prismodeller på eiendom og bil sendte aksjen opp i april måned.
Spekulasjonene rundt Europa/NATO sitt såkalte «white paper» fortsetter i april. Dette er et dokument som skal definere hvor mye Europeiske (og NATO) land skal bruke på forsvar i tiden fremover, samt hva slags type forsvarsmateriell det skal investeres i. Den endelige versjonen av dokumentet er ventet ferdig i juni og vil definere inntjeningen i flere av forsvarskjempene i mange år fremover. Aksjen endte opp 8,74 % i april. Minner om det vi kommuniserte i forrige månedsoppdatering fortsatt er høyest relevant:
Vi ønsker å gjøre folk oppmerksomme på at Kongsberg Gruppen er 50 % forsvar og 50 % «andre ting» (som propeller til båter, broteknologi til skip og så videre). Denne sistnevnte avdelingen som ikke leverer forsvarsmateriell kalles for «Kongsberg Maritime», KM. Dersom vi gir den forretningen samme prising som andre maritime tilbydere i markedet og skiller ut denne delen – finner vi at Forsvarsdelen av Kongsberg handler på 50 ganger inntjening for 2025. Det tilsvarer en premium på 25 % til andre forsvarsselskaper i Europa. Vi syntes dette er en for høy pris å betale, og har begynt å redusere eksponeringen forsiktig. Vi er ydmyke til at de kan øke produksjonskapasiteten på forsvarsmateriell utover det markedet forventer, men ønsker å se at de får det til i praksis før vi øker eksponeringen igjen.
Norwegian steg 13, 6% i april. Dette skyldes at deres største kostnad, «jet fuel», har falt betydelig siste måned. For hver prosent jet fuel prisen faller sparer Norwegian 34 millioner kroner i kostnader. Fra toppen 15. januar har prisen på jet fuel falt hele 20 %. I tillegg tjener de 137 millioner kroner per prosent den norske kronen styrker seg mot amerikansk dollaren. Selskapet har med det hatt mye medvind gjennom våren, men sommermånedene er fortsatt de viktigste månedene for Norwegian. Vi vil derfor følge nøye med på alle datapunkter vi får inn mot sommersesongen.
Nordic Semiconductor falt 18,91 % i april etter fremleggelse av tall for første kvartal 2025. Det store temaet før og etter rapporten var tariffer og toller, og hvordan dette vil slå for de ulike selskapene. Markedet ventet at kundene til Nordic ville legge inn ordre før tollene tredde i kraft slik at de unngikk den ekstra kostnaden det ville påføre, det vil typisk spille seg ut i form av et veldig sterkt kvartal etterfulgt av 1 til 2 moderate kvartaler etterpå. Tallene for første kvartal kom inn høyere enn ventet, men fremtidsutsiktene for andre kvartal kom inn noe lavere enn det markedet forventet. Dermed så man ikke noen effekt av tollene verken i første- eller andre kvartal, noe som overasket markedet. Vi tror det mange glemmer er at verden var på vei inn i en periode der tekniske artikler skulle byttes ut. De produktene vi kjøpte under Covid er nå 5 år gamle og er enten utdatert eller ødelagt. Dermed tror vi at toll/tariff kan gi ekstraordinær inntjening i noen kvartaler, for så å stabilisere seg på et høyere nivå – ikke falle helt tilbake.
Norden
Den sterkeste bidragsyteren fra den nordiske porteføljen i april var Nordea Bank, som handlet opp 6,3 % målt i norske kroner. Banksektoren handlet generelt positivt, men Nordea rapporterte også gode resultater for første kvartal.
Forsikringsselskapet Sampo oppførte seg som en forholdsvis trygg havn gjennom uroen i april og aksjen endte opp 6,7 % på måneden. Vi (og markedet) vurderer forsikringsvirksomheter som forholdsvis upåvirket av handelskrigen.
Industriselskapet Addtech hadde en sterk måned og handlet opp 12,8 %. Addtech opererer innenfor områder med god strukturell vekst (blant annet innenfor kraftforsyning) men er også aktiv med kjøp av selskaper. Akkurat nå vurderer vi vekstprofilen til Addtech som svært attraktiv i ellers usikre tider.
På den negative siden falt teknologiselskapet Hexagon AB med 10,2 % etter at selskapet meldte om svake salgstall i april. Til tross for at selskapet har en stor del av salget i programvare ble altså virksomheten truffet av usikkerheten rundt tolltariffer.
Thule, som selger konsumentprodukter (skiboks, sykkelholdere, etc.) rapporterte et svakt første kvartal der en forsiktig forbruker i kombinasjon med høye kostnader presset resultatet. De høye kostnadene skyldes blant annet en stor andel nye lanseringer, som kan drive en mer positiv salgsutvikling i kommende kvartal.
Nedgangen i Novo Nordisk fortsatte gjennom april og aksjen endte ned 3,9 % i april. Trenden i salget av Wegovy (et fedme-produkt) har fortsatt å være flatt i USA, noe som er svakere enn ventet. Samtidig er det utsikter til at Novo Nordisk klarer å snu denne trenden med en økt satsing på direktesalg i USA kombinert med høyere produksjon.
Renter
Norske kredittobligasjoner hadde et kursfall tidlig i april etter Trumps annonsering av høye tollsatser. Den europeiske sentralbanken kuttet som forventet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng i april og korte norske swaprenter har også falt denne måneden.
Vinnere
-
Frontline Ltd. +12,98 %
-
Tomra Systems + 9,28 %
-
Schibsted ASA - B + 9,15 %
Tapere
-
Autostore Holding AS -49,17 %
-
Nordic Semiconductor -18,64 %
-
Equinor ASA -14,44 %
*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned.