Eika Norden steg med 1,5% i april. Til sammenligning steg den nordiske referanseindeksen med 1,4 %. Så langt i år er fondet ned -1,6 %. Dette er 2 % bak den nordiske referanseindeksen som har steget 0,4 % så langt i år.
Status
I månedsbrevet for mars skrev vi at «frykten for at president Donald Trump vil annonsere høye tolltariffer har preget finansmarkedet» og i etterkant av at Trump annonserte tariffene 2. april, i forbindelse med det presidenten beskrev som en «frihetens dag», falt de globale aksjemarkedene betydelig. I Norden falt aksjemarkedene i løpet av første halvdel mellom -10 % og -14 %. Tolltariffene ble ansett som svært aggressive av det globale finansmarkedet, som frykter at en handelskrig vil medføre både resesjon og inflasjon. Reaksjonen i både aksjemarkedet og rentemarkedet, samt kommentarer fra næringslivsledere i USA virker til å ha myknet opp Trump i ettertid. Retorikken rundt handel og tariffer har vært noe mer konstruktiv mot slutten av april, og aksjemarkedet hentet seg ganske raskt tilbake til nivået rett før «frihetens dag». Porteføljen i Eika Norden var posisjonert relativt defensivt i forkant av Trumps utspill, og som vi skrev forrige månedsrapport ble porteføljen «flyttet mot en mer defensiv posisjonering gjennom februar og mars. Posisjoneringen mot vekstsensitive sektorer slik som industri og varige konsumvarer er redusert og posisjonering mot sektorer som telekom og skadeforsikring har blitt økt». Selskaper innen energi, teknologi og konsumvarer var blant de svakeste i april, mens telekom og eiendomsselskaper var de beste selskapene. Kvartalsrapporteringen har også preget aksjemarkedet gjennom april og vi har fulgt ekstra med på hva selskapene sier om påvirkning fra tolltariffer og mulig handelskrig. Samlet sett har selskapene gitt et beroligende inntrykk av konsekvensene til president Trumps handelspolitikk og kommentarer på markedsforhold også gjennom april tilsier enn så lenge begrenset påvirkning og mulige nedjusteringer av estimater for nordiske selskaper. Samtidig er vi klar over at det er for tidlig å ha god innsikt i hvordan Trumps politikk vil påvirke selskaper og markeder fremover, så vi følger situasjonen tett.
Resultater
Den sterkeste bidragsyteren i april var Nordea Bank, som handlet opp 6,3 % målt i norske kroner. Banksektoren handlet generelt positivt, men Nordea rapporterte også gode resultater for første kvartal.
Forsikringsselskapet Sampo oppførte seg som en forholdsvis trygg havn gjennom uroen i april og aksjen endte opp 6,7 % på måneden. Vi (og markedet) vurderer forsikringsvirksomheter som forholdsvis upåvirket av handelskrigen.
Industriselskapet Addtech hadde en sterk måned og handlet opp 12,8 %. Addtech opererer innenfor områder med god strukturell vekst (blant annet innenfor kraftforsyning) men er også aktiv med kjøp av selskaper. Akkurat nå vurderer vi vekstprofilen til Addtech som svært attraktiv i ellers usikre tider.
På den negative siden falt teknologiselskapet Hexagon AB med 10,2 % etter at selskapet meldte om svake salgstall i april. Til tross for at selskapet har en stor del av salget i programvare ble altså virksomheten truffet av usikkerheten rundt tolltariffer.
Thule, som selger konsumentprodukter (skiboks, sykkelholdere, etc.) rapporterte et svakt første kvartal der en forsiktig forbruker i kombinasjon med høye kostnader presset resultatet. De høye kostnadene skyldes blant annet en stor andel nye lanseringer, som kan drive en mer positiv salgsutvikling i kommende kvartal.
Nedgangen i Novo Nordisk fortsatte gjennom april og aksjen endte ned 3,9 % i april. Trenden i salget av Wegovy (et fedme-produkt) har fortsatt å være flatt i USA, noe som er svakere enn ventet. Samtidig er det utsikter til at Novo Nordisk klarer å snu denne trenden med en økt satsing på direktesalg i USA kombinert med høyere produksjon.
*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned.