Status
Eika Norden endte ned 2,25 % i oktober. Til sammenligning falt den nordiske referanseindeksen med 2,7 %. Så langt i år er fondet opp 14,5 %, noe som er litt over 2 % bedre enn den nordiske referanseindeksen som er opp 12,4 %.
Aksjemarkedet var svakt i oktober. Med unntak av Norge som steg med 1,1 % så falt de brede børsindeksene i alle de nordiske landene med mellom 3 % og 5 %. Det europeiske aksjemarkedet var også svakt med en nedgang på litt over 3 %, målt med STOXX Europe 600 indeksen. Gjennom oktober har selskaper rapportert resultater for tredje kvartal. I månedsbrevet for september skrev vi at «inntjeningsestimatene til selskapene i Norden samlet sett fortsetter å bli revidert ned av analytikere, og i løpet av de neste ukene skal selskapene begynne å rapportere resultater for tredje kvartal. Vi forventer at selskaper er forsiktige i sine kommentarer om utsikten de neste kvartalene». Disse forventningene har samlet sett materialisert seg og selskaper har stort sett levert resultater på linje med forventninger, men etter rapportering kuttes forventninger til inntjening både for 2024 og 2025 svakt for nordiske selskaper.
Oktober var også preget av det nærstående presidentvalget i USA. Lange renter (målt med 10-årig amerikansk statsobligasjon) steg fra 3,9 % ved inngangen til oktober til 4,3 % ved slutten av måneden. Rentemarkedet signaliserte med denne bevegelsen en økende forventning om at Donald Trump lå best an til å vinne valget. Hvis Trump skulle bli ny president i USA, forventer finansmarkedet at økte tolltariffer og mer ekspansiv finanspolitikk vil føre til høyere inflasjon. Overordnet er Eika Norden porteføljen diversifisert på både sektor og selskapsnivå med fokus på en balanse mellom rentesensitive og defensive selskaper, og vi jobber kontinuerlig med å sikre den beste balansen av kvalitet, verdi og vekst i porteføljen.
Resultater
Det danske logistikkselskapet DSV var igjen den sterkest bidragsyteren til avkastning i oktober (selskapet var også den sterkeste bidragsyteren i september). Aksjen steg videre 7,8 % i oktober på bekreftelse om oppkjøpet av det konkurrerende selskapet DB Schenker. Dette er en av de største oppkjøpene av et dansk selskap noen gang med en prislapp på over 14 milliarder euro. Vi har forventet at DSV skulle vinne frem med dette oppkjøpet, og det kombinerte selskapet vil bli det største logistikkselskapet i verden. Mot slutten av oktober har vi valgt å redusere fondets eksponering mot DSV noe.
Det svenske nettverksselskapet Ericsson bidro nest best med en oppgang på 18 %. Ericsson leverte tredje kvartals resultater som slo forventninger. Selskapet har slitt over lengre tid med lave investeringer i nettverksutbygging blant sine kunder, hovedsakelig store telekom selskaper. Vi har vurdert selskapet til å være kraftig underpriset, og med indikasjoner på at investeringene spesielt i USA er i ferd med å bedre seg så fremstår Ericsson som et attraktivt selskap. Den finske storbanken Nordea steg over 4 % sterke resultater og annonseringen om nytt tilbakekjøpsprogram av egne aksjer.
På den negative siden var det svenske industriselskapet Atlas Copco ned hele 10 %, drevet av noe svakere resultatutvikling enn ventet, og noe svakere kommentarer rundt markedet for sine produkter og tjenester fremover.
*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned.