Eika Spar er et aksjefond som investerer i selskaper over hele verden notert på børs eller regulerte markedsplasser. Normalt er fondet investert med en fordeling på 1/3 norske aksjer, 1/3 nordiske aksjer og 1/3 globale aksjer. Eika Spar hadde en absolutt avkastning på -1,77 % i desember, hvilket var 0,56 % svakere enn referanseindeksen som endte ned 1,21 %. Eika Spar endte året opp 16,98 % etter honorar.

Makro                                                                                                                                                                                                                                                                     

Det globale aksjemarkedet flatet ut i årets siste måned etter et veldig godt år totalt sett. MSCIs verdensindeks endte ned -2,6 % for måneden, drevet av det amerikanske markedet (S&P500) som falt -2,4 %. I Europa steg det franske markedet (CAC) +2,1 % og Tyskland (DAX) +1,4 %, mens Storbritannia (FTSE 100) falt -1,3 %. I Asia steg Japan (Nikkei) +4,5 % og Hong Kong (Hang Seng) +3,3 %, mens Australia (S&P/ASX 200) falt -3,1 %. Alle tall i lokal valuta. Norske kroner falt noe mot dollar i desember (-3,1 %), slik at markedsavkastningen endte svakt positivt målt i norske kroner.

Vi tilskriver svakheten i aksjemarkedet gjennom desember den politiske usikkerheten som råder i forkant av at Donald Trump flytter inn i det hvite hus. Hvis president Trump iverksetter handelspolitikken slik han har snakket om gjennom valgkampen så sees dette på som sterkt inflasjonsdrivende, og en brems for økonomisk vekst, både i og utenfor USA. Denne politiske usikkerheten sammenfaller også med svekkelse av nøkkeltall for global vekst i november. Den globale målingen for industriproduksjon, Global Manufacturing PMI, steg til 50 i november, for så å falle tilbake til 49,6 for desember. Måling over 50 betyr ekspansjon, mens målinger under 50 leses som fallende industriaktivitet.

FED kuttet renten med ytterligere 0,25 % poeng i desember, men signaliserte at de vil legge økt vekt på inflasjonen fremfor arbeidsmarkedet fremover. Markedets forventninger til rentekutt i 2025 har etter dette endret seg slik at det nå kun er priset inn 1,5 kutt fra om lag 3 tidligere. 10 års renten har steget gjennom desember og nærmer seg nå toppene fra 2024. Denne har steget fra 3,6 % i september til 4,6 % nå. Oppgangen i amerikanske renter har også styrket dollaren mot de fleste valutaer. En USD koster nå om lag 11,30 kr. Den Europeiske Sentralbanken kuttet også renten i desember, mens Norges Bank valgte å utsette kutt nok en gang.

Europeiske gasspriser var svært volatile i desember. Svingninger i temperatur og fornybar produksjon, samt stenging av den russiske gassen som ennå gikk i rørledning gjennom Ukraina fra nyttår, senket først prisene med 20 % for så å stige tilsvarende. Oljeprisen steg moderat og sluttet året på 75 USD. De OPEC+ landene som har foretatt frivillige produksjonskutt har valgt å forlenge disse ytterligere.

Aksjer

Global 

Den globale aksjeporteføljen hadde gjennom måneden en avkastning på -1,25 % som var 1,32 % lavere enn avkastningen på fondets referanseindeks MSCI World som hadde en avkastning på 0,07 %. For året som helhet har fondet hatt en avkastning på 26,30 % som er 6,42 % lavere enn MSCI World som har returnert 32,72 %. Alle tall i norske kroner.

Alle sektorer bidro positivt til avkastningen gjennom måneden. IT sektoren, finanssektoren og selskaper innenfor sykliske forbruksvarer bidro mest, mens de laveste bidragene kom fra forsyningssektoren, eiendomssektoren og materialsektoren.

Norge

3. desember ble det annonsert at Dr. Philip Schramm tar over som ny CEO for Hexagon Composites. Han var tidligere CEO for familieselskapet Brose som er verdens største familieeide bildel-selskap. Dette ble positivt mottatt i markedet. I tillegg annonserte DHL at de har kjøpt en LNG-kontrakt for å sikre seg drivstoff for lastebilene sine frem i tid – som er et signal om at de store aktørene begynner å gå fra tradisjonell diesel til LNG og RNG. Aksjen endte opp 7,57 % i desember.

Alphabet endte desember måned opp 14,75 % etter å ha lansert en ny databrikke med navn «Willow». Dette er en brikke som muliggjør «kvantum Computing». «Kvantum Computing» (kvanteberegninger på norsk) er en avansert form for databehandling som bruker prinsippene fra kvantefysikken for å utføre komplekse beregninger mye raskere enn vanlige datamaskiner. Selskapet selv sier den nye databrikken kan gjøre en utregning på 5 min, som tidligere ville tatt «10 septillion» år. For å sette dette i perspektiv: hvis vi teller per sekund opp til 1 septillion, ville det tatt lengre tid enn universets eksistens, så kan man multiplisere det med 10.

Første november ble det kjent at CEO i KID Interiør, Anders Fjeld, skulle gå av. Dette førte til et kursfall på over 10 % da han har vært en viktig spiller for selskapet. To uker senere kom de med kvartalstall for årets 3. kvartal som skuffet markedet på nedsiden – og aksjen falt 10 % til. Uken etter kom dataen fra «Black Week» inn på den positive siden, hvilket ga aksjen et løft igjen. Deretter, gjennom desember har markedet fått positive datapunkter fra varehandelen hver uke. Aksjen endte dermed opp 4,85 %.

Novo Nordisk endte ned hele 17 % i desember. Denne nedgangen forklares av resultater fra en fedmestudie som ikke nådde opp til forventningene. Produktet CagriSema ga et vekttap på 22,7 % etter 68 uker, mot en forventning på cirka 25 %. Til tross for at produktet ikke helt nådde opp til forventningene, vil resultatene være sterke nok til å få produktet godkjent.

Autostore endte ned 10,39 % i desember. Det skyldes få kontrakt-annonseringer, samt høyere aluminiumspris (kostnad for selskapet). I tillegg er selskapet dyrt priset da mye av forventet inntjening ligger frem i tid. Etter at den Amerikanske sentralbanken, FED, signaliserte at de ville holde mer igjen enn markedet forventet, steg lange renter i USA – og fremtidige kontantstrømmer ble mindre verdt.

Norden 

Smykkeselskapet Pandora var den sterkeste bidragsyteren i porteføljen med en oppgang på 18 % målt i norske kroner i desember, blant annet drevet av fortsatt god smykkeetterspørsel i USA. Det svenske selskapet Hexagon, som driver med industriell teknologi, var opp 14,8 % i desember etter at selskapet annonserte at Björn Rosengren vil overta rollen som styreformann i løpet av 2025. Björn Rosengren er tidligere CEO i ABB og har gjennom karrieren klart å effektivisere og styrke lønnsomheten i de bedrifter han har ledet. Skogselskapet UPM var opp 7,3 % gjennom desember, drevet av sterkere papirmasse-priser i Kina og forhåpninger om tilbakekjøp av aksjer i 2025. 

På den negative siden var Novo Nordisk den største bidragsyteren i desember, med en nedgang på 17,0 %. Denne nedgangen forklares av resultater fra en fedmestudie som ikke nådde opp til forventningene. Produktet CagriSema ga et vekttap på 22,7 % etter 68 uker, mot en forventning på cirka 25 %. Til tross for at produktet ikke helt nådde opp til forventningene, vil resultatene være sterke nok til å få produktet godkjent. Vi har fortsatt et positivt syn på Novo Nordisk da vi tror at selskapet kan re-designe studiet og oppnå et høyere vekttap. Utover dette har Novo Nordisk flere kandidater i pipeline og prisingen på selskapet fremstår nå som attraktivt gitt den fortsatt høye veksten inn i 2025-2026.

Vinnere                                                                                                                                                                                                                                                             

  • Pandora A/S                     +17,09 %

  • Alphabet Inc.                                       +14,75 %

  • Hexagon AB                                        +14,7 %

                                                                                                                                                    

Tapere                                                                                                                                                                                                                                                               

  • Nova Nordisk A                                  -17,22 %

  • Norsk Hydra ASA                              -   8,35 %

  • Salmar ASA     -   5,68 %

                                      

 

 

*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned.